Selecteer een pagina

Het toilet is vaak toch het kamertje in ons huis waar de meeste chemicaliën gebruikt worden. Vooral omdat de commercie ons doet geloven dat dat nodig is om hem ècht goed schoon te krijgen.

Uit mijn vorige blog weten we al dat Thieves Household Cleaner de ideale vervanger is van alle schoonmaakmiddelen, maar voor de toiletpot zelf missen we nog wel een mogelijkheid.

Dit is heel simpel op te lossen door zelf bruistabletten voor in de pot, gel voor onder de rand, een geurspray en een continue geurverspreider te maken. Simpel èn goedkoop en verwijdert alle vuil. Zichtbaar en onzichtbaar. Wat wil je nog meer!

 

Bruistabletten:

Deze tabletten doe je in de pot en door de combinatie van citroenzuur (ontkalking), bakingsoda (reinigend en ontgeurend), Thieves Household Cleaner (reinigt zichtbaar en onzichtbaar vuil) en essentiële olie (voor de geur en evt extra werking) maak je zelf een perfecte reiniging voor in de pot.

Voor de bruistabletten heb je nodig: – 150 gram citroenzuur
– 75 gram bakingsoda (Zuiveringszout, Natriumbicarbonaat)
– 1 eetlepel Kokosolie
– maximaal 1 dopje Thieves Household Cleaner
– evt 15 druppels essentiële olie naar keuze voor geur (ik gebruik Citrus Fresh)

Verder:
– een ruime kom
– een garde
– een ijsklont bakje of een ander vormpje voor de tabletten

Meng de citroenzuur en bakingsoda goed met elkaar met een garde en zorg dat alle klonten weg zijn. voeg een eetlepel kokosolie toe (gesmolten mengt iets makkelijker, maar kan ook op kamertemperatuur zijn). Voeg dan steeds een heel klein beetje Thieves HHC toe, het mag niet te nat worden. Net vochtig genoeg om een beetje aan elkaar te plakken. Als het te nat wordt gaat het citroenzuur reageren en blijft het bruisen. In dat geval kan je extra citroenzuur en bakingsoda toevoegen. Voeg de gewenste essentiële olie toe en roer dit goed door. Als je meerdere geuren wilt voeg dan de olie later toe.

Verdeel het mengsel over de vormpjes en duw dit goed aan. Zorg dat max 3/4 gevuld is omdat het nog iets uitzet.
Zet het weg en laat het minimaal 12 uur drogen.
Je kan ook nu de olie toevoegen, 1-2 druppels per blokje.

Reinigende gel:

Deze gel is dun genoeg om hem te kunnen spuiten, maar dik genoeg om onder de rand te blijven om daar zijn reinigende werk te doen. Door het gebruik van Xanthaangom belast je het milieu niet en de Thieves HHC reinigt alle vuil onder de rand.

Voor de gel heb je nodig:
– 500 ml water
– 2 theelepels Xanthaangom
– 2 dopjes Thieves Household Cleaner
– evt 20 druppels essentiële olie naar keuze voor geur (ik gebruik Citrus Fresh hiervoor)

Verder:
– een maatbeker
– een garde
– trechter
– een lege fles die onder de rand kan spuiten.

Meet 500 ml water af in de maatkan en terwijl je met de garde roert meng je beetje bij beetje de Xanthaangom erbij. Blijf goed roeren tot alle klontjes weg zijn. Voeg dan de doppen thieves Household Cleaner en de druppels essentiële olie toe en meng dit goed door. Doe alles met een trechter in de fles en klaar!

Ik gebruik Xanthaangom omdat dat te mengen is met koud water, maar je kan ook een ander verdikkingsmiddel gebruiken. Xanthaangom is op veel plaatsen te koop zowel in de supermarkt als online.

 

Geurspray:

Om de nare luchtjes weg te krijgen heb je echt geen geparfumeerde spray nodig, dat kan ook op een veilige manier met essentiële olie. Bijvoorbeeld Purification, zoals de naam al zegt is hij samengesteld om te zuiveren, ook de luchtjes.

Omdat olie en water niet mengt heb je een derde component nodig dit kan natuurlijke alcohol zijn of lijnzaadolie. Bij alcohol heb je een verhouding 1:1 met water nodig en blijft de oplossing helder, bij lijnzaadolie heb je maar een paar druppels nodig en wordt het troebel. Als alcohol kan je wodka gebruiken, natuurlijk, kleur- en geurloos.

Voor een geurspray heb je nodig:
– water
– natuurlijke alcohol of lijnzaadolie
– gewenste essentiële olie (ik gebruik Purifictation)
– sprayfles

Doe het gewenste aantal druppels in de sprayfles, ong. 20 druppels per 25 ml, afhankelijk van de sterkte van de geur die je gebruikt. Voeg daarna de alcohol of lijnzaadolie toe en vul aan met water. Goed schudden en klaar.

 

Geurstokjes of verdamper:

Om een continue frisse geur in je toiletruimte te hebben kan je essentiële olie verdampen d.m.v. geurstokjes of een verdamper die gebruik maakt van natuurlijke verdamping.

Voor geurstokjes gebruik je hetzelfde recept als voor de spray. De benodigde bamboe stokjes zijn overal los verkrijgbaar.

Als verdamper gebruik ik de Nicolas Diffuser van Young Living. Hierbij wordt het papier doordrenkt en dit wordt als een soort parapluutje op de standaard geplaatst.

 

Zo heb je 4 manieren om je toilet schoon en fris te hebben op een natuurlijke manier zonder dat het schadelijk is voor jezelf, je gezin of het milieu.