Selecteer een pagina

Werken Essentiële oliën echt?

Heerlijk hoe je hoofdhuid tintelt als je je haar wast met Lavender Mint Daily shampoo en de muntachtige frisheid na het tandenpoetsen met Thieves AromaBright tandpasta. Herken je dat verkoelende gevoel? Dat zijn de bestanddelen in de Peppermint essentiële olie die je lichaam vertellen dat het fris is, ongeacht de temperatuur buiten.

Als je van essentiële oliën houdt en niet bang bent om dat de wereld te laten weten, is de kans groot dat vrienden vragen hebben gesteld als: “Zijn
essentiële oliën geen bedrog?” en “Werken essentiële oliën?”. Je kunt “nee” antwoorden op de eerste vraag en volmondig “ja” op de tweede. Pepermunt is slechts een voorbeeld dat essentiële oliën echte krachtpatsers zijn, maar die kracht gaat veel verder dan een verkoelend gevoel tijdens een massage.

Je hebt waarschijnlijk anderen horen praten over hoe essentiële oliën voor hen werken of zelf ervaren hoe zij werken, maar je weet misschien niet hoe en waarom.  Blijf lezen voor alle antwoorden!

Essentiële oliën in oude beschavingen
Eeuwenlang hebben culturen over de hele wereld zich tot essentiële oliën gewend in hun voortdurende zoektocht naar welzijn.  Oude Egyptenaren, Romeinen, Perzen en Duitsers gebruikten essentiële oliën voor dingen als spirituele en religieuze gebruiken, het verbeteren van schoonheidsroutines, het toevoegen van smaak aan voedsel en het ondersteunen van algemeen welzijn. Maar is er een wetenschap om die voordelen te ondersteunen?  Ja!  Grijp je virtuele laboratoriumjas als we het wetenschappelijk gaan bekijken.

De wetenschap van hoe essentiële oliën werken
Als je eeuwenoude praktijken wilt aanpassen aan het hedendaagse gebruik, moet je serieus onderzoek doen naar essentiële oliën.  Op Young Living’s D. Gary Young Research Institute houdt Chief Science Officer Mike Buch toezicht op toonaangevende analytische laboratoria waar wetenschappers de zuiverheid en de potentie van onze oliën testen, evenals een duik nemen in onderzoek naar de effecten en voordelen van deze plantaardige krachtpatsers. Het onderzoek van het instituut heeft een immer groeiende bibliotheek van onderbouwde essentiële olieclaims gecreëerd.

Vorig jaar werkte het instituut samen met enkele van ’s werelds toonaangevende onderzoeksinstituten om meer dan 50 studies uit te voeren om ervoor te zorgen dat onze producten doen wat we beweren te doen.  Ze gingen een partnerschap aan met het Monell Center, waar wereldberoemde wetenschappers onderzoek doen naar de wetenschap van smaak en geur, en we hebben nog veel meer serieus onderzoek in de planning.

Als je eenmaal de wetenschap begrijpt, kun je het beste uit de oliën halen – en je zeker voelen dat je dat doet. Blijf lezen om te leren wat een essentiële olie is en hoe deze stoffen in wisselwerking staan ​​met de zintuigen.

Bestanddelen
Laten we onze BFF-pepermunt opnieuw bekijken.  De bestanddelen – de componenten waaruit de olie bestaat – bevatten moleculen als menthol, menthone en menthylacetaat. Onze BFF zou zonder deze bestanddelen niet kunnen werken als Peppermint. Hetzelfde geldt voor alle essentiële oliën.  Elke olie heeft een unieke combinatie van bestanddelen en elke combinatie leent zich voor een ander gebruik. Doe de optelsom en je zult snel veel voordelen ontdekken.

De componenten van essentiële oliën hebben een aantal bijzondere eigenschappen, en juist daarom houden we ervan om ze te gebruiken. Zo heeft Young Living in Amerika een keelpastille en een pijnverminderende crème voor overbelaste spieren in het assortiment.  Beide producten zorgen voor een verkoelende sensatie dankzij menthol, het hoofdbestanddeel in Peppermint. Bekijk deze korte video om de wetenschap achter Cool Azul® Pain Relief Cream en de bestanddelen te ontdekken die hem zijn superkoeling geven. (in het Engels)

Receptoren
Eerst bestandsdelen en nu receptoren – het lijkt wel een les van Griet Titulaer – maar ik beloof dat het het waard is. Begrijpen hoe essentiële oliën een wisselwerking hebben ​​met je lichaam is empowerment!

Zonder receptoren zou je die superkoelingskrachten namelijk niet voelen. Receptoren zijn eiwitten die zich specifiek binden met verschillende soorten moleculen om communicatie met cellen in ons lichaam te vergemakkelijken. Je hebt miljoenen receptoren op je lichaam, maar we willen ons in dit voorbeeld concentreren op je sensorische en thermoreceptoren, omdat zij degenen zijn die betrokken zijn bij aanraking, smaak en geur.

Wanneer bestandsdelen in essentiële oliën zich binden aan receptoren, veroorzaken ze specifieke effecten in ons lichaam afhankelijk van de bestanddelen van de olie en hoe je het hebt toegepast – plaatselijk, aromatisch of inwendig.  Deze infographic is een geweldige manier om meer te leren over receptoren en waar je essentiële oliën op je lichaam kunt aanbrengen. (in het Engels)

Reukzin
Van alle zintuigen beïnvloeden essentiële oliën het meest je reukvermogen.  Laten we, in ware science-guy stijl, een beetje dieper duiken en ontdekken of je neus het echt weet.

Volgens een studie gepubliceerd door het National Center for Biotechnology Information, is het reukvermogen een van de eerste zintuigen die de mens heeft ontwikkeld.  Vanaf het begin hebben mensen het vermogen van de reukzin van hun reukkwab (olfactorius) gebruikt om voedsel te herkennen, potentiële partners, gevaren, vijanden en meer. Voor de meeste levende wezens is geur een belangrijke manier om te overleven en met hun omgeving om te gaan.

Dus hoeveel receptoren zijn gewijd aan de reukzin?  Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Je vindt maar liefst 100 miljoen of meer receptoren in een gebied van ongeveer 2,5 vierkante centimeter! Geen wonder dat
essentiële oliën gek zijn in het roeren van bepaalde emoties of specifieke herinneringen – je hebt al die olfactorische receptoren klaarliggen om signalen naar je hersenen te sturen!

Werken essentiële oliën?
Absoluut, als je ze correct gebruikt. Essentiële oliën bieden een breed scala aan toepassingen en voordelen; maar om er het maximale uit te halen, moet je ze correct gebruiken. Elke olie is afkomstig van een unieke plant, wat unieke bestanddelen en eigenschappen betekent, dus ze hebben allemaal verschillende toepassingen.

Hier zijn enkele manieren om het beste uit de krachtige bestanddelen in essentiële oliën te halen:
* Motivatie: het aroma van o.a. Brain Power, Motivation, Build Your Dream bevordert een gerichte, stimulerende omgeving.
* Spijsvertering: Peppermint Plus reinigt en kalmeert het spijsverteringsstelsel. (In Amerika is DiGize ook als Vitality olie te verkrijgen)
* Reiniging: Lemon helpt lijm verwijderen.
* Luchtzuivering: de geur van Purification zuivert de lucht en is ideaal om nare geurtjes te verwijderen.
* Ontspanning: Verdampen van Frankincense, Lavender of Stress Away bevordert gevoelens van ontspanning en rust.
* Haarverzorging: Geranium, Rosemary of Cedarwood zorgt ervoor dat je haar er stralend en gezond uit ziet.
* Hydratatie: Frankincense, Myrrh of Cedearwood geeft de huid een jeugdige uitstraling.
* Onzuiverheden: Tea Tree helpt het uiterlijk van onzuiverheden te verminderen.
* Verouderende huid: Helichrysum en Rose verbetert het uiterlijk en de textuur van een verouderende huid.
* Huidirritatie: Lavender reinigt en verzacht lichte huidirritatie.
* Spanning in het hoofd: Pepermunt helpt bij het kalmeren van af en toe optredende spanning in het hoofd bij massagebehandelingen op de slapen.
* Massage: Cool Azul en Aroma Siez verzacht vermoeide spieren bij massage.

Essentiële oliën doen dit allemaal en doen dat geweldig. Verdampen van de oliën in je huis, kantoor of in de auto creëert verbluffende aroma’s voor vrijwel elke stemming. Als je van het verspreiden van melanges houdt, probeer dan deze seizoensgebonden melanges of mannelijke melanges.  Je kunt ook zelf customized melanges maken – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Zijn essentiële oliën veilig?
Het korte antwoord hierop is ja. Essentiële oliën zijn veilig als u deze krachtige producten en de planten waar ze vandaan komen respecteert.  Het zijn krachtige gereedschappen, en zoals bij elke tool, volg je de instructies op het etiket en begin je langzaam met nieuwe olie. Start low & go slow. Begin met een lage dosering en bouw langzaam op.

Sommige essentiële oliën kunnen lichtgevoeligheid veroorzaken op je huid.  Dit zijn vooral citrusoliën. Zorg ervoor dat je maximaal 72 uur wacht voordat je de huid blootstelt aan direct zonlicht als je de olie op de huid aangebracht hebt.

Daarnaast staan ​​enkele oliën bekend als “hete” oliën, wat betekent dat ze een verwarmend of verkoelend effect hebben wanneer ze op uw huid worden aangebracht en die intens kan aanvoelen.  Pepermunt is een voorbeeld van een hete olie;  Cinnamon Bark, Black Pepper, Thyme en Oregano zijn anderen. Bij het gebruik van deze oliën op de huid, kan je ze het beste verdunnen met een dragerolie voor het aanbrengen en let op voor een reactie. Mocht er nog een reactie zijn, smeer dan nog wat extra dragerolie op deze plek.

Nog steeds sceptisch over essentiële oliën?
De beste manier om erachter te komen of ze echt werken, is door ze te proberen. Hierbij moet ik je wel waarschuwen – als je ze eenmaal probeert, ben je verkocht. Er is een reden dat Young Living momenteel meer dan 6 miljoen leden heeft! Lees meer over de kracht die in die kleine amberkleurige flessen zit, ons volledige assortiment
essentiële olie producten.

Moet je nog steeds voldoen aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan essentiële olie-info? Bekijk dan deze blog met essentiële oliën 101 en ontdek hier meer dan een dozijn creatieve manieren om oliën te gebruiken.

Referentie:
J Med Life. 15 Apr. 2009; 2(2): 196-98. Published online 25 Apr. 2009 at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC